Salut, astăzi îți voi explica diferențele dintre contractul de intermediere exclusivă și contractul de reprezentare exclusivă în imobiliare. Știu, poți citi încă 200 de articole cu același subiect, doar că eu îți arăt aceste diferențe prin prisma anilor de experiență și prin prisma experiențelor pe care le-am avut de-a lungul timpului cu proprietarii.
Contractul de intermediere exclusivă dă dreptul agentului respectiv de a acționa ca un intermediar, adică va vinde proprietatea oricărui cumpărător, percepând și de la acesta un comision.
Contractul de reprezentare exclusivă dă dreptul agentului respectiv de a acționa ca un reprezentant al proprietarului, adică va vinde proprietatea oricărui cumpărător, fără însă a percepe de la acesta vreun comision.
Dar care variantă ar fi mai bună pentru tine, ca proprietar?
Păi, hai să le luăm pe rând.
Aș începe cu reprezentarea exclusivă, pentru că acest tip de contract conferă proprietarului vânzător tot confortul și toată siguranța pe care acesta o poate avea în procesul de vânzare. (Bine, este adevărat că pentru îndeplinirea obiectivului propus va trebui ales și agentul sau agenția care trebuie.)
În reprezentarea exclusivă imobiliară agentul va depune diligențe în listarea anunțului pe diverse platforme, va organiza vizionări cu potențialii clienți și va asista procesul de vânzare la notariat. Acesta nu va comisiona însă și cumpărătorul pentru că reprezintă proprietarul. Acționând deci ca un proprietar, agentul va face tot posibilul pentru obținerea celui mai bun preț posibil pentru proprietatea respectivă. Vânzarea se poate produce rapid, pentru că agentul nu așteaptă un cumpărător pe care să îl comisioneze.
Dar cum e posibil? Cum va face asta?
În primul rând va colabora cu toți agenții imobiliari din piață. Poate oferi chiar o parte din comisionul său agentului care aduce cumpărătorul. Astfel se pot concentra pe proprietate mai mulți cumpărători, acest lucru ducând la o negociere care se poate desfășura… în sus. Mai ales dacă agentul este unul experimentat.
În cazul intermedierii exclusive, agentul va depune aceleași diligențe în listarea anunțului pe diverse platforme, va organiza vizionări cu potențialii clienți și va asista procesul de vânzare la notariat. Însă, în cazul acestei intermedieri exclusive, căci despre ea vorbim, agentul nu va încerca să obțină cel mai bun preț pentru proprietate. Deasemenea, pentru că agentul comisionează cumpărătorul, vânzarea poate fi întârziată chiar și cu câteva luni, pentru că acesta va dori să aștepte un cumpărător care acceptă să plătească comisionul impus. Iar prețul de vânzare va fi automat negociat (în jos) tocmai pentru ca respectivul cumpărător să poată plăti acel comision.
Trist, dar adevărat. Așadar, fiți atenți la ce tip de contract face referire agentul. Nu se pune problema că agentul vrea să păcălească proprietarul sau altceva, ci unii agenți și agenții pur și simplu așa lucrează.